Case Berlijn

Hip Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en is met bijna 3,5 miljoen inwoners ook de grootste stad van Duitsland. De stad ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree. Berlijn is een metropool en geldt in Europa als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. De stad is ook bekend vanwege het hoogontwikkelde culturele leven (festivals, nachtleven, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en de liberale levensstijl, moderne Zeitgeist en de lage kosten. Bovendien is Berlijn één van de groenste steden van Europa: 18% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 7% uit meren, rivieren en kanalen.

Berlijn telt vele belangrijke bezienswaardigheden zoals de Berlijnse Muur, de Bondskanselarij, Checkpoint Charlie, Kreuzberg (bekende oude wijk), het Olympisch stadion en Tempelhof, een oude voormalige luchthaven. Dat maakt Berlijn tot een perfecte stad om te bezoeken en daar plekken en gebouwen te bezoeken.

SEAT incentive - Berlijn - premium events Berlijnse muur - SEAT bedrijfsuitje

Wolfsburg - Autostadt

Wolfsburg is ligt ruim 200 kilometer ten Oosten van Berlijn. De stad telt 121.109 inwoners en is vooral bekend omdat het de thuisplaats is van het Volkswagen-concern.

De stad is in 1938 door de nazi's gesticht als woonplaats voor de arbeiders van de autofabriek die hier werd gebouwd. In die fabriek zou de Kraft durch Freude-Wagen worden gemaakt. De stad werd simpelweg Stadt des KdF-Wagens genoemd. Het oorspronkelijke stedenbouwkundige ontwerp voorzag onder meer in een residentie voor Adolf Hitler en een brede boulevard waar Hitler na de overwinning van Duitsland op de rest van Europa de overwinningsparade zou afnemen.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de meeste plannen niet verwezenlijkt. De KdF-fabriek werd ingeschakeld voor de oorlogsindustrie. In plaats van KdF-Wagens voor de Duitse arbeiders rolden er Kübelwagens en Schwimmwagens van de band. In het reusachtige complex werden ook vliegtuigen en andere militaire uitrusting vervaardigd, voornamelijk door krijgsgevangenen en dwangarbeiders. Bij een bombardement op 11 april 1945 werd driekwart van het complex vernield.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad op 25 mei 1945 door de Amerikaanse bezettingsautoriteiten omgedoopt tot Wolfsburg, naar het gelijknamige kasteel dat omstreeks 1300 op de oever van de Aller was gesticht. Wolfsburg heeft geen historische gebouwen. De bezienswaardigheden zijn Autostadt (een themapark over auto's dat in 2000 is gesticht door het Volkswagen-concern), een planetarium en een museum voor kunst, het Kunstmuseum Wolfsburg (1994). Ter gelegenheid van de introductie van de vijfde generatie Volkswagen Golf in 2003, werd de stad van 25 augustus tot 10 oktober omgedoopt in Golfsburg.

Programma

Dag 1:

Samen met de klant hebben we gekozen voor een zaterdag-maandag bezoek om zo de lopende bedrijfsprocessen zo min mogelijk te verstoren. Op zaterdag kan men nog werken in de showroom en de maandag is de minst belastende dag van de week. Op zaterdagmiddag verzamelen alle gasten zich bij het bedrijfspand. Men parkeert daar kosteloos en de voorpret kan al beginnen. Alle medewerkers hebben vooraf een programmaboekje gekregen met informatie over de reis, de bestemming en het programma. Een ruime en luxe touringcar staat klaar voor vervoer naar de luchthaven Schiphol. Onderweg krijgen de gasten diverse lekkere broodjes en snacks met wat te drinken.

Bij aankomst op de luchthaven is de incheck reeds gedaan en hoeft men alleen nog de bagage af te geven. De gasten kunnen na de controles nog even kort rondwandelen of shoppen bij de tax-free winkeltjes. De avondvlucht verloopt snel en ook in Berlijn staat een bus te wachten. Deze brengt iedereen naar het hotel waar men kennis maakt met de mooie kamers. Slapen kan altijd nog dus gaan we op ontdekkingsreis in het nachtleven van Berlijn.

Berlijn incentive - premium events - Checkpoint Charlie Incentive Berlijn - Premium events - zakelijke evenementen - Monument


Dag 2:

Na een korte nacht nemen we rustig de tijd voor ontbijt in het hotel. Er is een ruime keuze van heerlijke dingen vanaf het buffet. Aansluitend bezoekt men de eerste actviteit van de dag; Het Technik Museum. Het Deutsches Technikmuseum is wonderbaarlijk in alle opzichten. Het werd in 1982, onder de naam Museum für Verkehr und Technik in Berlijn geopend. Omdat Berlijn een traditie hoog heeft te houden om het beste technologische museum van Europa te hebben, heeft men voortdurend de collectie aangepast. Dit is gelukt, ondanks de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog en de vele bombardementen op Berlijn. Het is één van de grootste techniekmusea ter wereld, met een tentoonstellingsoppervlak van ongeveer 50.000 vierkante meter.

De tentoonstellingen heeft onder meer betrekking op: oldtimers, vliegtuigen, treinen, schepen, spoelen, juwelen, machines, computers, radio’s, camera’s, dieselmotoren, stoommotoren, wetenschappelijke instrumenten, papiermachines en de drukpers. Sinds de lente van 2005 is er een nieuwe collectie van de lucht- en ruimtevaart geopend. In het het museum zijn ook verschillende demonstraties en activiteiten zoals papier maken, graan zeven, printen of de kofferproductielijn te volgen. Daarnaast is er ook een park verbonden aan het museum met een zeldzame flora en fauna. Hier kan je een hele dag doorbrengen om van alles te zien en te doen.

Duits Techniek museum - incentive Berlijn - premium events - bedrijfsuitjes AutoStadt incentive - SEAT paviljoen - premium events

Zo rond de middag is het de hoogste tijd om wat te eten. In overleg met de klant is gekozen voor een traditionele Duitse verrassingslunch in de vorm van Curry Wurst mit Pommes. Eenvoudig maar voedzaam eten en dat op een echte hotspot. Het lijkt wel of heel hip Berlijn komt lunchen; de Porsches rijden af en aan wat zorgt voor een extra dimensie.

De middag wordt gebruikt om Berlijn nader te leren kennen. In de diverse boekjes staat veel leuke en nuttige informatie. Voor een meer persoonlijke benadering hebben wij gekozen voor een Nederlandstalige gids die ons rond leidt. Hiervoor gebruiken we het openbaar vervoer wat een handige en snelle manier is om de stad te verkennen. Iedereen heeft een OV dagkaart in zijn/haar bezit, dus we kunnen zo elke metro of bus instappen. Eerste stop is Checkpoint Charlie: misschien wel de bekendste grensovergang van de wereld. Bijzonder en indrukwekkend. Dan de Brandenburger Tor,  het beeldbepalende beeld van Berlijn. Erg groots. Aansluitend een bezoek aan het Holocaust monument wat erg indrukwekkend is. Na een korte break op het terras bezoekt men de East Side Gallery;  Het laatste stuk van de Berlijnse muur dat nog over is gebleven. Ruim 1200 meter lang en voorzien van allemaal kunstwerken. We sluiten de middag af bij de Hackeschen Hofe waar: een heel karakteristiek hofje met boetiekjes en met een hele leukse sfeer. Dit zijn zo maar een aantal voorbeelden waaruit we kunnen kiezen en waarvan sommige niet in elke reisgids staan.

Na afloop van de citytour even kort terug naar het hotel om even te ontspannen en je klaar te  maken voor de avond. Bij een bijzondere gelegenheid hoort ook een feestelijk diner in een aansprekend restaurant. Deze avond is daar perfect voor. Een traditioneel en gezellig restaurant, passend bij de sfeer van de groep. Ongeacht de uitkomst zal het de kroon op het weekeinde worden; met een feestelijk tintje. Na het eten nog een paar laatste glazen bier en dan terug naat het hotel om toch nog wat te slapen.

Incentive Berlijn met AutoStadt bezoek - bedrijfsuitje Incentive AutoStadt - Bugatti - bedrijfsuitje - premium events


Dag 3:

Na een korte gezellige nacht kunnen we nog eenmaal genieten van de heerlijke dingen van het buffet. Het ontbijt is relatief vroeg, maar daardoor blijft er meer tijd over voor de rest van het dagprogramma. We gaan met een luxe touringcar naar Wolfsburg toe om een bezoek te brengen aan AutoStadt. Onderweg kunnen de kortslapers nog even wat slaap inhalen. De anderen genieten van de mooie uitzichten onderweg. In 3 uurtjes wordt de bestemming bereikt. Dit is het ultieme deel van de reis. Dit is het centrum van alle merken uit de Volkswagen groep. En daar zijn alle gasten zo nauw bij betrokken. Er is ruime gelegenheid om rond te kijken en alle paviljoens te bezoeken. Dit tussen de excursies naar de Vokswagen fabrieken en het bezoek aan de supertoren Turm Fahrt door. Tussendoor is er lunch in het luxe restaurant.

In de loop van de middag is het bezoek aan Autostadt ten einde en gaan we op weg naar de luchthaven Tegel van Berlijn om vervolgens door de KLM terug te worden gebracht naar Schiphol. Tot slot nog een rit met de taxibusjes naar huis en de reis zit er weer op. Wat blijft is een prachtige reis met vele indrukken en gezelligheid waardoor men weer optimaal gemotiveerd de toekomst in kan gaan. En daar was het uiteindelijk om te doen.

Opmerkingen

Bovengenoemd programma geeft een indruk van de mogelijkheden om 3 dagen met een groep gasten naar Berlijn te gaan. Echter is dit slechts één van de vele mogelijkheden. Er zijn verschillende andere programma's samen te stellen en dat doen wij graag in overleg met de klant. Eenvoudig kan er nog een extra dag aan worden gekoppeld. Ook qua budget zijn er verschillende mogelijkheden. Dit programma heeft een indicatie budget van rond de 550 euro per persoon (incl. vluchten) en op basis van 25 personen. Prijzen varieren per seizoen maar geven wel een indicatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over een incentive, meeting of reis naar leuke bestemming zoals Berlijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.