Sint Petersburg

Sint Petersburg, het verre Amsterdam, maar dan heel anders

Waaraan denk jij als je de naam van deze stad hoort? Ver weg? Rusland? Koud? Graag vertellen wij je net iets meer over deze eigenlijk heel bekende stad in het noordwesten van Rusland. Het is namelijk qua inwoners de 5e stad van Europa met 5,5 miljoen inwoners. Door de ruime opzet lijkt de stad een stuk rustiger. Geen drukke mensenmassa zoals in Tokio of New York, maar brede straten en heel veel cultuur en mooie dingen.

De stad is opgericht in 1703 door niemand minder dan Peter de Grote. Hij was een enorme 'fan' van Amsterdam en heeft daardoor de stad precies zo opgebouwd als ons eigen Amsterdam. Compleet met grachten en al. De ruime opzet en de maximale hoogte van elk gebouw (uitgezonderd kerken) van 23 meter, zorgen voor een heel bijzonder geheel. Daarnaast zijn er talloze elementen en gebouwen die voor Nederlanders heel herkenbaar zijn;  Peter & Paul Fortress (Naarden Vesting), De Hermitage en Rembrandt.

 St. Petersburg

St. Petersburg is een goede bestemming om zakelijk een paar dagen te bezoeken. Het is een plaats waar nog maar weinigen eerder zijn geweest en waar men niet zo snel priv é naar toe gaat. Het is goed bereikbaar door rechtstreekse vluchten met KLM, of anders via Riga met lowcost airline AirBaltic. Ondanks dat St. Petersburg in beginsel geen goedkope stad is, bieden wij toch verschillende mogelijkheden voor het beschikbare budget. Onderstaand geven wij een indruk van verschillende mogelijkheden. 

Voorbereidingen

Een bezoek aan de Russische Federatie is alleen mogelijk met een visum. Deze vragen wij vooraf voor u aan zodat u daar geen omkijken naar heeft. Ook de officiële toestemming krijgen wij rechtstreeks uit Rusland door onze directe contacten aldaar.

Vluchten

Uitgaande van een vertrek vanaf Schiphol, vetrekken er dagelijks vluchten naar St. Petersburg. De rechtstreekse reistijd bedraagt ongeveer 3 uur. Het alternatief via Riga duurt iets langer, maar is ook goedkoper. De luchthaven van Riga is supermodern en is voorzien van alle hedendaagse faciliteiten. Maar daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden. Van SAS (via Stockholm) tot Austrian (via Wenen) en Czech Airlines (via Praag).

Hotels

Er zijn verschillende hotels beschikbaar, allen van een hoog niveau en voorzien van alle luxe en comfort. Bijvoorbeeld het Angleterre Hotel van de Rocco Forte groep of het Grand Hotel Europe. Deze laatste is van een zeer hoog niveau, maar met een klassieke uitstraling waar niet iedereen van houdt. Maar de mogelijkheden zijn groot en er is voor elk budget een oplossing.

Programma

Er zijn heel veel verschillende dingen te doen, te bekijken en te bezichtigen. Onderstaand hebben wij een voorbeeld programma samengesteld voor een groepsreis van 4 dagen / 3 nachten in St. Petersburg.

Dag 1

De groep verzamelt op luchthaven Schiphol. Eventueel kunnen wij valet parking organiseren zodat men tot de ingang van de vertrekhal kan doorrijden. Bij terugkomst zal de auto weer klaarstaan bij de aankomsthal. Een goed alternatief is om te vertrekken vanaf een centraal verzamelpunt (bijvoorbeeld het bedrijf). Een luxe touringcar zal dan met de gehele groep naar de luchthaven rijden.

Na het inchecken, waarbij wij natuurlijk assisteren, kan men op eigen gelegenheid nog even shoppen op de luchthaven. Voor grote groepen kunnen wij vaak een eigen incheckbalie vrijmaken, afhankelijk van de airline. Voor groepen vanaf 30 personen is het ook mogelijk om bij de gate nog een kleine snack te krijgen met koffie en/of frisdrank. De gasten zitten zo veel mogelijk bij elkaar in het vliegtuig om zo de interactie te vergroten.

Indien men kiest voor een tussenstop in Riga met AirBaltic, kunnen wij optioneel gebruik maken van de gloednieuwe business lounge. Voor een hapje en een drankje en voorzien van alle comfort. WiFi, Apple computers en zelfs een complete water bar waar men keuze heeft uit meer dan 20 soorten water. Daarna gaat men door de immigratie van Rusland en op naar St. Petersburg.

De aankomst op het vliegveld van St Petersburg verraadt dat men echt in Rusland is. Iets wat in Riga nog niet was opgevallen. Een bijzondere sfeer die menigeen doet denken aan vervlogen tijden, waar spionnen nog werkzaam waren om te infiltreren en zo informatie te verzamelen. Snel door de laatste controles heen. De luxe touringcar staat al klaar. En dat niet alleen, ook een Russische politieauto staat klaar om de gasten naar het hotel te begeleiden. Een verrassing voor de groep. Nu weet je ook hoe een minister zich voelt; top!

Wodka museum

De aankomst in het hotel gaat gepaard met een nieuwe verrassing. Men krijgt niet zomaar de sleutel van de hotelkamer, maar moet deze zelf pakken. Of anders gezegd, er liggen blokken ijs klaar met daarin de sleutel. En daarnaast ligt een hamer om daarmee de sleutel uit het ijsblok te hakken. Als extra beloning zit er een flesje wodka bij. Dat is nog eens leuk inchecken.

Na een korte kennismaking met de mooie hotelkamer is het tijd om een hapje te gaan eten. Dat doen wij in het Wodka museum. Daar krijgt men een korte rondleiding, die eindigt met het onvermijdelijke: Het proeven van verschillende soorten wodka. Daarna wacht de groep een uitgebreid diner. Een Russische maaltijd omvat over het algemeen veel vlees en/of vis. Voor vegetariërs is de keuze soms wat minder groot. Maar ook dat lossen wij graag op. Na het diner wacht in het hotel een heerlijke nachtrust. Of natuurlijk nog een laatste borrel in de bar om wat na te praten over de eerste indrukken. Alles kan in St. Petersburg.

Dag 2

De ochtend begint met een goed ontbijt. Je hebt het gevoel dat je goed uitgeslapen bent. Dit komt door het tijdsverschil van +2 uur. Het eerste wat men gaat doen is een city tour en het bezoeken van de Peter & Pauls Vesting; de plek waar St. Petersburg is ontstaan. Dit fort is een kopie van Naarden Vesting, met herkenbare onderdelen en elementen. Aan het einde van ochtend hebben we een lunch in de vesting georganiseerd, al dan niet met een apart aperitief, gecombineerd met een zakelijke presentatie.

De middag gebruiken we om iets meer te weten te komen over Rusland en haar politieke achtergronden. Hiervoor hebben we gekozen voor het museum van de Russische politiek. Mocht dit te zware kost zijn, dan is er een alternatief in de vorm van een boottocht over de rivieren en door de kanalen (grachten). Aansluitend is er tijd om te shoppen in de langste straat van St. Petersburg, de Nevski Prospect.

's Avonds dineert men in een Kitsch restaurant. Compleet met live muziek (en op verzoek danseressen). Lekker relaxed onderuit op een bank met veel kussens geniet men van de vriendelijke Russische gastvrijheid. De verschillende gangen volgen elkaar naadloos op. Bij het dessert beseft men dat het eten toch wel heel overdadig was.

Voor het echte nachtleven bezoeken we nog een chique nachtclub. Het is alsof men een filmset instapt. Goede muziek, veel mooie dames en verschillende donkere hoekjes waar belangrijke mensen zitten. Dat is te zien aan de beveiligers die er vlakbij staan. Niet dreigend, maar leuk om mee te maken. Dus lekker dansen op de dansvloer tot in de kleine uurtjes. Niet te lang, want morgen wacht er weer een drukke dag.

Dag 3

Een extra kopje koffie is geen overbodige luxe, ondanks dat het programma later begint. Maar de planning kan aangepast worden aan de wensen van de groep. Vandaag beginnen we met een absoluut hoogtepunt van het programma; een bezoek aan de Hermitage. Het belangrijkste museum van Rusland met een kleine vestiging in Amsterdam. Het is gevestigd in het voormalige winterpaleis van de Russische tsaren. Elke zaal is een verrijking om te bekijken. De Nederlandse gids vertelt er alles over. Van elk schilderij en kunstwerk weet zij alle achtergronden en details. De Rembrandt collectie omvat vele stukken. Zo vliegen de uren snel voorbij en is het tijd voor lunch. Ditmaal op een schip op de rivier. Met een prachtig uitzicht over St. Petersburg en met een ontspannen muziekje op de achtergrond.

Hermitage

Zo gaat de dag snel voorbij. Dus terug naar het hotel zodat de gasten zich kunnen klaarmaken voor het afsluitende diner in het Yusupov paleis. Dat doen we in stijl. Iedereen heeft zich gekleed voor deze gelegenheid. De avond begint met een aperitief in een van de paleiszalen. Dit is ook het moment dat de gastheer een speech houdt voor de gasten. Het is en blijft immers een zakelijke bijeenkomst. Dan een rondleiding door het paleis. Ook nu is de Nederlandse gids onmisbaar; zij vertelt de gasten de bijzondere en lachwekkende verhalen uit die tijd. De rondleiding eindigt in een privé theater van het paleis. Hier kreeg prins Yusopov priv é voorstellingen.

En dat gaat ook nu gebeuren. De gasten nemen plaats en krijgen een perfecte balletvoorstelling te zien. In hun eigen theater. De voorstelling neemt de gasten mee en betovert hen met dans en muziek. Na afloop krijgen de artiesten een staande ovatie. In de zaal ernaast staan de tafels klaar voor het afsluitende diner. In een perfecte ambiance eet men de lekkerste dingen die Rusland te bieden heeft. Als de gasten weer vertrekken uit het paleis komt de kou van de nacht hen tegemoet.

Dag 4

De volgende morgen is het alweer tijd om afscheid te nemen van deze mooie stad. Voor de laatste keer relaxed ontbijten, dan de bus in en op weg naar het vliegveld. Voor een laatste keer kan men de mooie dingen van deze stad zien en opnemen in de gedachten. Op het vliegveld neemt de groep afscheid van de gids en dan naar de incheckbalie om een stoelnummer te krijgen. Dan stijgt het toestel op en kan men neerkijken op de laatste beelden van de stad. Goede herinneringen blijven over.

Optioneel

Het is ook mogelijk om St. Petersburg en Moskou te combineren in een reis. Er is een nieuwe snelle treinverbinding tussen St. Petersburg en Moskou waardoor men in 4 uur een afstand van bijna 700Km overbrugt. Daardoor is het mogelijk om beide steden elk 2 dagen te bezoeken. Bijvoorbeeld heen naar Moskou, terug via St. Petersburg.

Opmerkingen

Bovengenoemd programma geeft een indruk van de mogelijkheden om 3 dagen met een groep gasten naar Sint Petersburg te gaan. Echter is dit slechts één van de vele mogelijkheden. Er zijn verschillende andere programma's samen te stellen en dat doen wij graag in overleg met de klant. Eenvoudig kan er nog een extra dag aan worden gekoppeld. Ook qua budget zijn er verschillende mogelijkheden. Dit programma heeft een indicatie budget van rond de 950 euro per persoon (incl. vluchten) en op basis van 18 personen. Prijzen varieren per seizoen maar geven wel een indicatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over een incentive, meeting of reis naar leuke bestemming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar het overzicht.